FAQ BM | CONTACT BM| FEEDBACK BM| SITEMAP BM
Laman Utama Info Korporat Bahagian TIMBALAN KETUA SETIAUSAHA PEMBANGUNAN PERDAGANGAN DALAM NEGERI Sektor Hal Ehwal Kos Sara Hidup dan Penyelidikan Bahagian Analisis Ekonomi dan Data Strategik

Pendahuluan

  • Bahagian Analisis Ekonomi dan Data Strategik (BAED) berperanan menguruskan data-data strategik kementerian untuk dianalisa bagi membantu memberi nilai tambah ke atas perancangan dasar kementerian, serta menyediakan input berkaitan indikator ekonomi mengikut keperluan pihak pengurusan kementerian.

Objektif

  • Menyelaras, menyusun dan menganalisa data yang diperlukan oleh kementerian.

Fungsi

  1. Membangun dan menyelaras pelan Data Raya (Big Data)
  2. Menjalankan kajian rantaian bekalan makanan
  3. Urusetia bersama bagi mesyuarat kerjasama strategik antara KPDNHEP dan Kementerian Pertanian dan Industri Makanan (MAFI).
  4. Menganalisis data dalaman dan luaran mengikut keperluan pihak berkepentingan (seperti data perdagangan, Keluaran Dalam Kasar Negara dan lain-lain).
  5. Menyelaras permohonan data/ input daripada KPDNHEP kepada agensi luar seperti Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM), MAFI, dan lain-lain.
  6. Menyediakan input yang memerlukan analisis data untuk digunakan bagi tujuan ulasan Memo Jemaah Menteri (MJM)/ jawapan kepada sidang Dewan Negara/ Dewan Rakyat/ kenyataan media, sesi temuramah/ temubual.
BAHAGIAN ANALISIS EKONOMI DAN DATA STRATEGIK (BAED)

Aras 1 (Podium 1),No. 13
Persiaran Perdana, Presint 2,
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
62623 Putrajaya,
Malaysia.

 

No. Telefon : 03-8882 5692