FAQ BM | CONTACT BM| FEEDBACK BM| SITEMAP BM
Laman Utama Info Korporat Bahagian TIMBALAN KETUA SETIAUSAHA PEMBANGUNAN PERDAGANGAN DALAM NEGERI Sektor Perdagangan Pengedaran dan Perniagaan Bahagian Penjaja Dan Peniaga Kecil

Pendahuluan

Bahagian Penjaja dan Peniaga Kecil (BPPK) telah diwujudkan secara pentadbiran pada 2 Jun 2015. Bahagian Penjaja dan Peniaga Kecil berperanan untuk merancang, merangka dan melaksanakan program pengukuhan penjaja dan peniaga kecil bagi mewujudkan masyarakat penjaja dan peniaga kecil yang berdaya saing, mantap dari segi ekonomi dan sosial. Selain itu, Bahagian ini juga turut melaksanakan program pembangunan modal insan bagi membantu mentransformasikan perniagaan dan minda penjaja dan peniaga kecil.

Bahagian ini terbahagi kepada empat (4) sekysen iaitu Seksyen Dasar Keusahawanan Penjaja dan Peniaga Kecil, Seksyen Latihan Penjaja dan Peniaga Kecil, Seksyen Pengukuhan Penjaja dan Peniaga Kecil dan Seksyen Delivery Management Office (DMO).

Fungsi

  1. Merangka dan merancang dasar serta strategi pelaksanaan untuk Pembangunan Penjaja dan Peniaga Kecil.
  2. Merancang dasar, strategi dan pemantauan pelaksanaan pembiayaan perniagaan untuk penjaja dan peniaga kecil.
  3. Merangka, merancang serta melaksanakan program-program pembangunan modal insan penjaja dan peniaga kecil.
  4. Merancang dan menyediakan dasar dan strategi pelaksanaan mengenai inisiatif khas bagi menangani kos sara hidup.
  5. Menyelaras, melaksana dan menjalankan penilaian dan penambahbaikan program-program penjaja dan peniaga kecil.
  6. Membangun dan menyelaras pangkalan data penjaja dan peniaga kecil untuk tujuan pelaksanaan pembangunan penjaja dan peniaga kecil.
  7. Urus setia Majlis Perunding Penjaja dan Peniaga Kecil Peringkat Kebangsaan (M3PK).
  8. Urus setia penganjuran Sambutan Hari Penjaja dan Peniaga Kecil/ Konvensyen Penjaja dan Peniaga Kecil (Kebangsaan dan Negeri).

e-Penjaja

Untuk makluman, Bahagian ini telah mewujudkan mikro web iaitu e-penjaja :

https://epenjaja.kpdnhep.gov.my yang merupakan platform kepada orang awam khususnya penjaja dan peniaga kecil untuk mendapatkan maklumat berkaitan ilmu perniagaan dan program latihan penjaja dan peniaga kecil.

Selain itu, Bahagian ini juga telah mewujudkan akaun Instagram : microentrepreneurnetwork. Dalam akaun Instagram tersebut, dipaparkan aktiviti-aktiviti yang telah dijalankan, program-program yang telah dianjurkan dan informasi berkaitan penjaja dan peniaga kecil.

BAHAGIAN PENJAJA DAN PENIAGA KECIL

Aras 5 (Menara), No. 13,
Persiaran Perdana, Presint 2,
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
62623 Putrajaya, Malaysia.

No Telefon : 03-8882 5766
No Faks : 03-8882 5826